Play

Ace In the Hole

Genadeloze aanval op de manipulatieve rol van de media in de Amerikaanse samenleving en de op sensatie beluste mediaconsument.

Tijden & Tickets

De uitgerangeerde journalist Chuck Tatum beproeft zijn geluk in Albuquerque. Hier stuit hij op het verhaal van een man die is opgesloten in een ingestort gangenstelsel in een berg. Hij weet de reddingsoperatie een weekje te rekken, zodat hij het nieuws nog wat langer kan uitmelken. Billy Wilder portretteert de journalist als een hebzuchtige wolf die alles doet voor een primeurtje. Maar ook wij, de op sensatie beluste mediaconsumenten, krijgen een gitzwarte spiegel voorgehouden.

ACE IN THE HOLE is een van Billy Wilders meest gedurfde en persoonlijke films. Een compromisloze film, die nog niets aan relevantie heeft ingeboet. De film werd destijds door Amerikaanse critici gekraakt (één recensent pleitte er zelfs voor om Wilder het land uit te zetten) en werd de eerste commerciële flop van Wilder in Hollywood. De reactie van Wilder: ‘Fuck them all. This is the best picture I ever made.’

Billy Wilder, VS, 1951, 111 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Kirk Douglas, Jan Sterling, Robert Arthur, Porter Hall, Frank Cady.