Play

Acasă, My Home - Engels ondertiteld

Weergaloze, prijswinnende documentaire over een groot gezin dat in de natuur woont, maar gedwongen wordt te verhuizen naar een appartement in nabijgelegen Boekarest.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Gică Enache en zijn veelkoppige gezin voelen zich thuis in hun natuurgebied onder de rook van Boekarest, zo tonen de lyrische openingsscènes van deze documentaire. Het is zowel speel- als jachtgebied voor de kinderen, die er opgegroeid zijn. Inmiddels heeft de overheid ambitieuze plannen opgevat voor het lommerrijke deltagebied. De familie wordt met behulp van maatschappelijke instanties gemaand om naar de stad te vertrekken, zeer tegen de wil van de patriarch. Eenmaal in de veel te kleine huurflat blijken de aanpassingsproblemen groot. Je kunt het gezin uiteindelijk wel uit de natuur halen, maar het blijkt een stuk lastiger om de natuur uit het gezin te halen.

In deze fraaie debuutfilm van onderzoeksjournalist Radu Ciorniciuc blijven twee totaal verschillende ideeën over het leven met elkaar botsen. Aarden in de nieuwe wereld gaat dus bepaald niet vanzelf, terwijl terugkeren naar de oude eveneens onmogelijk is. Voedsel, bijvoorbeeld, krijgt een symbolische lading: de familie gaat van visvangers naar viskopers. Dit eeuwenoude thema is zelden zo levendig in beeld gebracht als in deze documentaire, die inmiddels diverse filmprijzen won, waaronder de Cinematography Award op het Amerikaanse Sundance Film Festival. (wg)

Radu Ciorniciuc, Duitsland, Roemenië, 2020, 86 min. Roemeens & Engels gesproken, Engels ondertiteld.
Unnamed 60c20503045a3