Play

About Endlessness

Met About Endlessness beziet Roy Andersson opnieuw de absurditeit van het menselijk bestaan, in zijn uit duizenden herkenbare visuele stijl.

Tijden & Tickets
In ABOUT ENDLESSNESS laat de Zweed de kijker als in een droom rondzwerven door zijn wonderlijke universum, daarbij begeleid door een Sjeherazade-achtige vertelster. Een stel zweeft over een door oorlog verwoeste stad; een van zijn geloof gevallen priester klopt bij een arts aan voor hulp; tienermeisjes dansen in de zon buiten een café; een verslagen leger marcheert naar een krijgsgevangenenkamp.

In vergelijking met zijn eerdere films bevat ABOUT ENDLESSNESS minder zwarte humor dan we gewend zijn van de Zweed. De visuele stijl is echter uit duizenden herkenbaar: de camera beschouwt vanuit één vast standpunt een aaneenschakeling van tableaux vivants. Elke straat, elk interieur, elk gebouw, alles wordt in de studio gebouwd. Zo liet Andersson dit keer de stad Keulen anno 1945 op schaalgrootte nabouwen. Kunstkenners zullen veel plezier beleven aan de referenties naar schilderijen van Marc Chagall, Vincent van Gogh en Ilja Repin. Al met al weinig nieuws onder de bleke Zweedse zon, maar de trouwe aanhangers van Andersson zullen dat vast niet erg vinden.

Roy Andersson, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, 2019, 76 min. Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jan-Eje Ferling, Martin Serner, Bengt Bergius, Tatiana Delaunay, Anders Hellström.