Play

A Rainy Day in New York

Komedie van Woody Allen (Manhattan, Match Point) over een jong stel wier trip naar New York door allerhande amoureuze ontwikkelingen een onverwachte wending neemt.

Tijden & Tickets

De 21-jarige studente Ashleigh reist naar New York om een beroemde filmmaker te interviewen voor de universiteitskrant. Haar vriend Gatsby vergezelt haar. De naïeve Ashleigh krijgt al snel te maken met avances van zowel de filmmaker als diens scenarist en hoofdrolspeler. En haar vriend Gatsby ontmoet bij toeval de aantrekkelijke jongere zus van zijn ex.

Net als in WONDER WHEEL – waarin hij nadrukkelijk knipoogde naar het werk van Eugene O’Neill – verwijst Woody Allen opnieuw gretig naar meesterwerken uit de Amerikaanse literatuur, waarbij dit keer THE GREAT GATSBY en THE CATCHER IN THE RYE een prominente rol spelen.

Woody Allen, VS, 2019, 92 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law, Diego Luna, Liev Schreiber.
Doorlezer

Het leek er lang op dat A RAINY DAY IN NEW YORK de bioscopen niet zou halen. De film werd al in 2018 afgerond, maar in de nasleep van de #MeToo-controverse kwam Woody Allen onder vuur te liggen. In 1992 zou hij zijn adoptiedochter Dylan Farrow misbruikt hebben, een zaak die al jaren geleden door het openbaar ministerie in New York werd onderzocht, maar die nooit tot vervolging van Allen heeft geleid. De ophef was echter voldoende voor producent Amazon Studios om de film op de plank te laten liggen. Inmiddels heeft Amazon de rechten op de film geretourneerd aan Allen, die nu opnieuw kan proberen de film aan distributeurs te slijten. Een deel van de cast heeft zich van de film gedistantieerd: Chalamet en Gomez doneerden hun gage aan Time’s Up, een fonds dat de juridische kosten van slachtoffers van seksueel misbruik vergoedt. Jude Law noemde het evenwel ‘a terrible shame’ dat Allens film niet wordt uitgebracht. Daar komt dus, in ieder geval in Nederland en enkele andere Europese landen, verandering in.

Ondertussen werkt Allen stug door, zij het dat tot nu toe geen enkele uitgeverij zich durft te wagen aan zijn autobiografie. Een nieuwe film is wel alweer in voorbereiding: volgend jaar staat Allen op een filmset in Spanje om een nieuw script te verfilmen over een getrouwd koppel dat vreemdgaat tijdens het filmfestival in San Sebastian.