Play

A Perfectly Normal Family

Fijnzinnig Deens drama over een pubermeisje wiens wereld compleet op z’n kop komt te staan als haar vader aankondigt dat hij zich altijd al vrouw heeft gevoeld.

Tijden & Tickets

De 11-jarige Emma komt uit een doodnormaal Deens gezin: vader, moeder, twee dochters. Maar dan vertelt haar vader dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan. Er volgt een scheiding en vader Thomas verandert razendsnel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden. Het veilige gezinsleven dat Emma kende komt op losse schroeven te staan en de hechte vader-dochterband verandert onherroepelijk. Wie is deze vader? Kan Emma Agnete überhaupt nog zo noemen? En hoe geef je als gezin een nieuwe relatie met elkaar vorm terwijl de buitenwereld argwanend meekijkt?

Debuterend regisseur Malou Reymann schreef zelf het scenario voor A PERFECTLY NORMAL FAMILY en baseerde zich daarbij deels op eigen ervaringen: ook zij groeide op met een vader die transvrouw werd. Zo weet ze op integere wijze - treffend, zonder enige sensatiezucht – de intieme, tere, hartverscheurende, maar soms ook grappige momenten te schetsen. Niets voor niets won Reymann voor deze film de VPRO Big Screen Award op het IFFR 2020.

Malou Reymann, Denemarken, 2020, 97 min. Deens gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jessica Dinnage, Mikkel Boe Følsgaard, Hadewich Minis.
Doorlezer

"Mijn film speelt zich twintig jaar geleden af, toen er nog een zekere naïviteit was rond het onderwerp. De laatste vijf jaar is het bewustzijn sterk toegenomen. Dat is goed, maar er is ook een soort code ontstaan over wat je wel en niet mag zeggen. Zeg je het verkeerde, dan word je op sociale media zwartgemaakt. In andere films over transgenders miste ik de humor die samenhangt met de absurditeit van het moment. Je bevindt je ineens in situaties waar je achteraf ook om lachen moet. Daarom was het voor mij snel duidelijk dat de film licht van toon en toegankelijk moest worden. En dat ik het zou vertellen vanuit het perspectief van de elfjarige Emma."

Lees het complete interview met filmmaker Malou Reymann op VPRO Cinema.

A Perfectly Normal Family Ps 1 Jpg Sd Low 9602 1594631404