Play

A Hero

Een intrigerend en spannend drama van Asghar Farhadi (A Separation) over een gevangene die zich tijdens een kort proefverlof probeert vrij te kopen bij zijn schuldeiser.

Tijden & Tickets
Het is moeilijk om niet mee te leven met de vriendelijke, zachtaardige Rahim, die gevangen zit voor een niet afgeloste schuld bij zijn vroegere schoonbroer. Tijdens een tweedaags verlof wil hij zijn schuldeiser overtuigen zijn klacht in te trekken. Het geluk lijkt aan zijn kant als zijn vriendin een tas met goudstukken vindt. Rahim besluit de tas terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar. Een altruïstische heldendaad, die opgepikt wordt door de lokale media, maar gaandeweg rijzen er ook twijfels over de zaak. Is Rahim echt een held?

Na een uitstapje in Spanje (TODOS LO SABEN) is Asghar Farhadi – gelukkig – weer terug in zijn geboorteland Iran, het land waar hij zijn beste films (A SEPARATION, ABOUT ELLY) maakte. Opnieuw kijkt hij niet op een ingenieuze plotwending meer of minder en is hij de kijker steeds een stapje voor. Fijntjes analyseert Farhadi een samenleving waarin de schijn ophouden een nationale sport is geworden. De prijzenkast van Farhadi – waarin al twee Oscars stonden – werd opnieuw aangevuld: A HERO won vorig jaar tijdens het filmfestival in Cannes de Grote Prijs van de Jury (na de Gouden Palm de tweede prijs van het festival). (mv)

Asghar Farhadi, Iran, 2021, 127 min. Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sahar Goldust, Fereshteh Sadre Orafaiy, Ehsan Goodarzi.
A Hero ps 1 jpg sd low 62209f776a8cd