Eindelijk Vrij! De Bevrijding van Maastricht Gefilmd

Filmvoorstelling met unieke, niet eerder vertoonde beelden van de bevrijding van de Limburgse hoofdstad. Bij de vertoningen op 1 & 2 oktober geeft samensteller dr. Fred Cammaert een korte introductie.

Tijden & Tickets

75 jaar geleden werd Maastricht bevrijd en kwam er een einde aan de Duitse bezetting. In dit compilatieprogramma zijn historische opnamen van destijds gebundeld.

Niet alleen de filmdienst van het 1e Amerikaanse leger volgt de opmars van de eigen troepen sinds de landing op het strand van Normandië in juni 1944. Vanaf de late namiddag van woensdag 13 september 1944, als de eerste manschappen van de Old Hickory divisie Maastricht bereiken, krijgt de dienst gezelschap van een handvol amateurfilmers die er met de 8mm camera op uit trekt om niets te missen van dit gedenkwaardige moment. Zo vereeuwigen Piet Pans, Jan Geusgens, Charles Graafland en de in 1933 naar Maastricht uitgeweken Duits-joodse fotograaf Werner Mantz de actualiteit van het moment en de tomeloze vreugde die erop volgt en dagenlang aanhoudt. Ook na 75 jaar slagen ze erin om ons nauw te betrekken bij de uitzinnige feestroes en vele emoties.

Historicus dr. Fred Cammaert maakte op basis van deze beelden een nieuwe compilatie; een uniek tijdsdocument van bijna anderhalf uur dat je niet mag missen.

Met medewerking van L1, het Regionaal Historische Centrum Limburg en het Limburgs Museum.

Fred Cammaert (samensteller), 2019, 90 min. , zonder ondertiteling.