Play

3 Faces

Een zoektocht naar een vermist meisje leidt naar een klein Iraans dorp – en prangende vragen over het Iraans patriarchaat – in deze quasi-realistische parabel van Jafar Panahi.

Tijden & Tickets

Een verontrustende videoboodschap vormt het begin van deze roadmovie. De videoboodschap is de noodkreet van de jonge aspirant-actrice Marziyeh Rezaei. Ze wil gaan studeren aan de toneelacademie in Teheran, maar krijgt geen toestemming van haar conservatieve familie. Het meisje is diep teleurgesteld, en pleegt ogenschijnlijk zelfmoord aan het einde van de video. Is het filmpje echt?

De populaire actrice Behnaz Jafari ontvangt de videoboodschap en vraagt haar goede vriend, regisseur Jafar Panahi, om hulp. Samen rijden ze naar het dorp van het meisje in de afgelegen bergen in het noordwesten van Iran, waar ze hartelijk welkom worden geheten door de inwoners. Ze ontdekken echter al snel dat traditie voor de lokale bevolking minstens zo belangrijk is als gastvrijheid.

Met 3 FACES brengt Panahi een ode aan de Iraanse cinema in het algemeen en aan zijn in 2016 overleden leermeester Abbas Kiarostami in het bijzonder. De film won de prijs voor het beste scenario tijdens het filmfestival in Cannes. (mv)

Jafar Panahi, Iran, 2018, 100 min. Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Delaram.