3. Central America | Geannuleerd

Als er in 1996 een einde komt aan 36 jaar burgeroorlog in Centraal-Amerika, breekt een periode van culturele opleving en bloei aan. Het filmmedium bestaat dan al honderd jaar, maar de filmgeschiedenis van de autonome landen in Centraal Amerika begint dan pas.

Tijden & Tickets

Wegens ziekte is deze lezing geannuleerd. Er wordt een nieuwe datum geprikt; ticketkopers worden hiervan per mail op de hoogte gesteld. Onze excuses voor het ongemak.

In dit college bespreekt Dr. Jasper Vanhaelemeesch de filmproductie in Centraal-Amerika. Hij beschouwt het subcontinent als een tapijt van onderling verbonden diversiteit. In zijn lezing bespreekt hij zowel de arthousefilms die we hier in het Westen kennen, maar ook films die commercieel succes hebben in Centraal-Amerika. Hij focust zich daarbij op filmproductie. Vanwege de zeer kleine budgetten is de filmsector namelijk bij uitstek een gezamenlijke inspanning, waarbij kennis, cultuur en politieke ideeën worden uitgewisseld. Vanhaelemeesch koppelt deze filmcultuur aan een kritiek op third cinema versus third worldism en leert je hoe het kritisch analyseren van film en je eigen vooroordelen een vorm van mini-activisme is.

Datum: maandag 20 maart, 19.30 uur

Lector: Dr. Jasper Vanhaelemeesch

Registratie via deze link.