Play

2001: A Space Odyssey (50th Anniversary)

Ambitieus, innovatief en spectaculair, Stanley Kubrick's filosofische sciencefiction-klassieker wordt vaak genoemd als een van de beste films ooit gemaakt. Ter ere van de 50e verjaardag is een nieuwe versie uitgebracht, op basis van de originele 70mm-negatieven, maar afgedrukt met een nieuwe methode met een betere beeldkwaliteit. Om dat te vieren vertonen we het meesterwerk in onze grote premièrezaal (Zaal 1).

NB: deze film heeft een pauze van 10 min.
Tijden & Tickets

De film schetst de ontwikkeling van de mensheid vanaf de prehistorie tot een toekomst waarin de techniek de mens voorbij dreigt te streven. Over de betekenis van deze raadselachtige filmklassieker is al menig proefschrift geschreven, maar eigenlijk is het verhaal ondergeschikt aan de ontzagwekkende trip die de film nog altijd is. Die zintuiglijke impact is deels te danken aan de soundtrack. Te elfder ure besloot Kubrick de filmmuziek van componist Alex North in de prullenbak te kieperen en te vervangen door klassieke werken van Johan Strauss en György Ligeti. Gelukkig maar, want anders hadden we nooit die klassieke scène gezien waarin het ruimteschip door het universum wentelt op de tonen van AN DER SCHÖNEN BLAUEN DONAU.

Stanley Kubrick, VS, VK, 1968, 164 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter, Leonard Rossiter.