Play

20 Days in Mariupol - Engels ondertiteld

Indringend verslag van de onwerkelijk wrede Russische inval in de Oekraïense stad Marioepol, waar een journalist en zijn team hun beelden uit de belegerde stad weten te versturen om aan de wereld te tonen. Winnaar van de Oscar voor beste documentaire.

Deze documentaire bevat beelden die sommige mensen als schokkend kunnen ervaren.
Tijden & Tickets

De onvoorstelbaar wrede en bloederige beelden van de talloze doden en gewonden door bombardementen en beschietingen in de door de Russen belegerde Oekraïense havenstad Marioepol gingen in maart 2022 de wereld over – mede dankzij het werk van de Oekraïense AP-journalist Mstyslav Chernov. Met uiterste moeite wist hij schokkende en inmiddels iconische beelden, zoals de zwangere vrouw die op een brancard uit een gebombardeerde kraamkliniek wordt gedragen, uit de van internet en elektriciteit verstoken stad te versturen.

Deze documentaire biedt een zo mogelijk nog indringender, nog verbijsterender beeld van het beleg. De haarscherpe beeldkwaliteit van het videomateriaal geeft de kijker een bijna driedimensionale ervaring: de camera kijkt mee bij het betreden van de getroffen kliniek, de ad hoc gegraven massagraven met dode kinderen en de emotionele uitroepen van artsen in de operatiekamers.

Door de bombardementen zijn de beelden schokkerig, maar kraakhelder. In voice-over geeft Chernov zacht sprekend commentaar over zijn emoties bij de twintig dagen die deze doodgewone stad in een kapotgeschoten ruïne veranderden (bron: IDFA).

20 DAYS IN MARIUPOL won de publieksprijs op het afgelopen International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). (bron: www.idfa.nl)

Mstyslav Chernov, Oekraïne, 2023, 94 min. Oekraïens, Engels & Russisch gesproken, Engels ondertiteld.