Être Et Avoir

Liefdevolle en ontroerende documentaire over een dorpsschooltje in de Auvergne, waar Georges Lopez in zijn eentje lesgeeft aan een klasje met dertien kinderen van vier tot twaalf jaar. Eén van de best bezochte films in Lumière aller tijden.

Tijden & Tickets

Regisseur Nicolas Philibert verbleef zes maanden lang in de klas van onderwijzer Georges Lopez in het dorpje Saint-Etienne-sur-Uson. Geduldig en liefdevol onderwijst hij deze kinderen, die verschillen in leeftijd, karakter en niveau. Van de strenge winter tot aan de zomervakantie volgen we hun leerproces, afgewisseld met lyrische beelden van het veranderende landschap in deze dunbevolkte streek. Philibert filmde de kinderen ook thuis op de boerderij, als ze aan het werk zijn of op hun huiswerk zitten te zwoegen, al dan niet ‘geholpen’ door hun ouders.

ÊTRE ET AVOIR was twintig jaar geleden een gigantisch succes in de Nederlandse filmhuizen. Weinig bezoekers hielden het droog bij het einde van de film. In sommige Nederlandse filmtheaters werd de film twee jaar lang aan één stuk geprogrammeerd.

NB: Vanaf 4 januari vertoont Lumière SUR L’ADAMANT, de nieuwe documentaire van Nicolas Philibert waarmee hij de Gouden Beer in Berlijn won. Op 26 november staat een avant-première gepland, met een lezing door Jack Post.

Nicolas Philibert, Frankrijk, 2002, 104 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.