À Bout de Souffle

De debuutfilm van Jean-Luc Godard werd het startschot van de nouvelle vague en een van de meest invloedrijke films uit de filmgeschiedenis.

Tijden & Tickets

De jonge kruimeldief Michel steelt onderweg naar Parijs een auto en vermoordt op impulsieve wijze de agent die hem achternazit. In de lichtstad zoekt hij de hippe Amerikaanse journalistiekstudente Patricia op, die hij eerder in Nice heeft leren kennen. Op typische, rücksichtsloze wijze probeert hij haar te overtuigen om samen naar Italië te vluchten. Het net dat hem steeds meer begint te omsluiten, verliest hij daarbij uit het oog.

À BOUT DE SOUFFLE, het debuut van Jean-Luc Godard, wordt alom gezien als het hoogtepunt van de Franse Nouvelle Vague. Godard maakte deel uit van een losse verzameling van regisseurs die genoeg hadden van de oubollige, gelikte films die op dat moment populair waren. Zij wilden vitaliteit, experiment en vooral geen regels. Jean-Paul Belmondo werd het gezicht van de stroming. Zijn aangeboren bravoure sloot perfect aan op de wilde, maar nog steeds relevante, ideeën van de Nouvelle Vague. Meer dan welke andere film ook toont A BOUT DE SOUFFLE de revolutionaire energie waarmee Belmondo zich een rol eigen maakte.

Jean-Luc Godard, Frankrijk, 1960, 90 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger.