SHIFT Film Festival

Hét filmfestival waar alles wat nieuw is centraal staat! Vrijdag 16 en zaterdag 17 november organiseert CineSud alweer de vierde editie van het SHIFT Film Festival voor filmmakers en publiek. Kijk, luister, leer en inspireer tijdens de vele workshops, masterclasses, vertoningen en meer.

Special: Festival
Tijden & Tickets

SHIFT Film Festival draait om innovatie, een nieuwe kijk op de filmwereld. Het thema dit jaar is Shift in Perspectives. Wordt er na #metoo op een andere manier gekeken naar vrouwen binnen de filmwereld en hoe kijken we naar mobiele telefoonfilms? Het programma staat weer bomvol workshops, masterclasses, verdiepende gesprekken, een officiële filmcompetitie én maar liefst 8 voorpremières van Limburgse films!

Alle films zijn voorzien van Engelse ondertitels. Q&A's zijn ook Engels gesproken.

Programma

01 Aloneness Still 1 4206 1540894490

Official Competition 1: Shift in Affection incl. Q&A

Meer info

Aloneness
Michael Schmidl, Documentaire, Oostenrijk, 2018, 20 min.
Aloneness portretteert 4 mensen met een verschillende kijk op eenzaamheid en geeft een indrukwekkend en breed inzicht in deze voor veel personen weggestopte wereld. Is ‘alleen zijn’ positief of negatief?

Jane Dog
Koen Blauwblomme, Experimentele film, België, 2017, 19 min.
JANE DOG is een psychologische thriller met een metafysisch randje. Een koppel ontvangt rare videotapes die hen visioenen van Jeanne D’Arc en hun onopgeloste trauma’s geeft en naar een duister en gewelddadig plot leidt.

Genekt
Larry Erens, Fictie, België, 2018, 14 min.
Als twee drugskoeriers een teddybeer gevuld met drugs moeten oppikken, gaat alles mis. Een jong meisje is hen voor en neemt de teddybeer mee naar huis.

Il Silenzio Delle Cicale
Veronika Schoberer, Poëtisch drama, Duitsland, 2018, 10 min.
Een kort, metaforisch drama over de complexiteit van schuld, eenzaamheid, lust en zelfreflectie. Een jonge man ontmoet een vrouw bij een verlaten zwembad. Neemt zijn verbeelding een loopje met hem?

Pale Blue Me
Theresa Haas & Maurice Miller, Experimentele film, Oostenrijk, 2017, 10 min.
Een jonge, veelbelovende artiest vindt een stukje van een artistieke foto genaamd ‘Pale Blue Dot’. Op de foto is de aarde te zien vanaf een afstand van 6 miljard kilometer als een klein puntje, omgeven door het oneindige universum. Het doet de artiest realiseren hoe onbelangrijk zij eigenlijk is.

diverse, 2018, 90 min. , zonder ondertiteling.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Still Paradogma 4213 1540894763

Film | Paradogma incl. discussion & Q&A

Meer info

Paradogma
Marijn Poels, Documentaire, Duitsland, 2018, 90 min.

Tweede deel uit een trilogie van documentairemaker Marijn Poels. Hoe vrij en liberaal is het westen eigenlijk en moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Een kritische en persoonlijke reis langs oeroude tribale conflicten in een nieuwe tijd waarin wereldbeelden met elkaar botsen, en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan. Het eerste deel uit de trilogie, The Uncertainty has Settled over het klimaatdebat, werd reeds veelvuldig bekroond.

Na de filmvertoning gaat regisseur Marijn Poels in discussie met Leo Hauben (hoofdredacteur L1) en het publiek over het onderwerp van de film.

Marijn Poels, 2018, 120 min. , zonder ondertiteling.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
01 Digita Trauma Still 2 4220 1540895561

Official Competition 2: Shift in Tolerance incl. Q&A

Meer info

Digital Trauma
Maria Molina, Experimentele documentaire, Nederland, 2017, 8 min.
Als we continu toegang hebben tot ons verleden, in hoeverre kunnen we daar dan vanaf komen en vooruit kijken? Welke consequenties heeft de toegang tot een digitaal geheugen (inclusief toegang tot woorden, beelden en geluiden van de verschrikkingen uit het verleden) op postconflict-maatschappijen? Kan een digitaal geheugen een krachtig middel worden om diepere etnische haat, geweld en oorlog te ontketenen?

ExO
Hiroki Yokoyama, Experimenteel, Verenigd Koninkrijk, 2017, 9 min.
Londen, de toekomst. De regering vaardigt nieuwe wetten uit tegen criminele activiteiten. Onder deze wetten behoren open surveillance, publieke bekendmakingen en het toepassen van nieuwe technologieën om live informatie over eerdere veroordelingen en de identiteit van personen te traceren.

Unspoken
Samia Badih, Documentaire, Verenigde Arabische Emiraten, 2017, 10 min.
Toen Farah Chamma 17 was werd ze een online sensatie doordat haar gedichten viraal gingen. Inmiddels is ze een bekend dichter en leeft haar werk op gespannen voet met de wereld waarin ze leeft.

After Dawn
Nicolas Graux, Fictie, België, 2017, 24 min.
Pawel is ervan overtuigd dat de scheiding zijn gevoelens voor de jonge man waar hij verliefd op was heeft doen laten verdwijnen. Maar als hij op een regenachtige dag een onverwachte bezoeker aantreft, blijkt alles toch net iets anders te zijn.

Who Am I?
Rose Hanawi, Experimentele documentaire, Nederland, 2018, 7 min.
Deze korte film verkent het gevoel van identiteit en ergens bij horen vanuit het perspectief van nieuwe Nederlanders met ouders uit een andere cultuur. Wie zijn we eigenlijk?

Fucking Cola
Sophie van de Pol, Fictie, Nederland, 2018, 10 min.
Stef is zeventien en stottert. Op zijn oma’s verjaardag in Zuid-Limburg wil hij het goede nieuws over zijn studie vertellen, alleen komt hij zoals altijd niet aan het woord. Nu hij bijna volwassen is, is hij hier helemaal klaar mee. Tot ieders verrassing laat hij deze keer wel zijn eigen stem horen.

Ready For a Baby
Anastasia Dyakova, Animatie, Australië, 2017, 5 min.
Een jonge vrouw van rond de dertig voelt zich gelukkig en opgewonden - ze heeft een partner en zowel privé als zakelijk alles onder controle. De perfecte tijd om met kinderen te beginnen. Dat moet makkelijk en vanzelf gaan, met geluk, liefde en plezier … toch?

diverse, 2018, 90 min. , zonder ondertiteling.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
01 Bronsttijd Still 17 4228 1540897153

Made in Limburg and Award Show

Meer info

Made in Limburg (voor)premières.

Bronsttijd
Thomas Paschenegger, Fictie, Nederland, 2018, 21 min.
Een coming-of-age film over een getrouwd koppel in de vijftig. Gedurende een weekend op de Veluwe met hun zoon en zijn nieuw liefje worden ze gedwongen zichzelf en hun relatie nader te bekijken.

Tot Inkeer
Vincent Konings, Fictie, Nederland, 2018, 14 min.
De middeleeuwse ridder Gerlachus besluit, na het verlies van zijn dierbaren, het zwaard te verruilen voor een boetvaardig en eenzaam leven.

* Deze film wordt vertoond in een speciale cast-crew voorpremiere.

Promise
Guido Coppis, Fictie, Nederland, 2018, 18 min.
Deze one-taker van het jonge Limburgse filmtalent Guido Coppis brengt een adembenemend en onrustwekkend familie-drama in 18 minuten.

* Deze film wordt vertoond in een speciale cast-crew voorpremiere.

Voor Galg en Rad
Paul Haans & Jeroen Wielheesen, Fiction, Netherlands, 2018, 15 min.
Zuid-Limburg, 18e eeuw. Mensen verhongeren en worden uitgebuit door de regerende macht. Armoede en onderdrukking overheersen. Kapitein van de Bokkenrijders Mathias Ponts probeert zijn familie zo goed mogelijk te onderhouden. Als hij wordt opgepakt, staat zijn zoon er alleen voor.

* Deze film wordt vertoond in een speciale cast-crew voorpremiere.

Award Show
Na afloop van de films zullen de industry jury bestaande uit Edward Stelder, Anna Pauwels en Annelies van Woerden én de jongerenjury hun winnaars bekend maken. Ook wordt de publieksprijs uitgereikt.

diverse, 2018, 150 min. , zonder ondertiteling.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }