Opening Night | The films of David Lynch - a retrospective

Feestelijke openingsavond met de exclusieve bioscooppremière van Twin Peaks 2017 (season 3) Episode 1&2 en filmvertoningen van de gloednieuwe gerestaureerde versies van The Elephant Man en Mulholland Drive. 'The films of David Lynch – a retrospective’ is opgezet in samenwerking met het Bonnefantenmuseum en loopt parallel aan de tentoonstelling Someone is in my House waarin het museum het onderbelichte maar veelzijdige kunstenaarschap van Lynch exposeert. Vanaf 23.00 uur opening party met DJ-set Jef Hecker in de Lumière bar. Dresscode: Red Room.

Special: Event
Tijden & Tickets

Programma


21:00 uur Twin Peaks 2017 (season 3) Episode 1&2 (deze vertoning is uitverkocht)
21:15 uur The Elephant Man (digitaal gerestaureerde versie)
21:30 uur Mulholland Drive (digitaal gerestaureerde versie)
23:00 uur Opening Party | DJ-set Jef Hecker (gratis entree)

Bekijk hier het complete programma van 'The films of David Lynch – a retrospective’.

Programma

Mulholland Drive Ps 1 Jpg Sd High 4522 1543234806
Play

Opening Night | Mulholland Drive

Meer info

Digitaal gerestaureerde versie van Lynch-klassieker Mulholland Drive. In hedendaags Hollywood gesitueerde film noir/thriller waarin David Lynch op de hem typerende wijze het kronkelige pad tussen droom en realiteit bewandelt. Mulholland Drive werd genomineerd voor tientallen prijzen, waaronder een Gouden Palm en een Oscar. Lynch kreeg in Cannes de prijs voor Beste Regie. Voorafgaand aan de film geeft David Deprez (artistiek directeur Lumière) een korte introductie.

Deze film is onderdeel van de opening night, dresscode: Red Room.

Betty, een jonge, blonde vrouw uit de provincie arriveert in Hollywood, dromend van een carrière als actrice. Ze ontmoet een mysterieuze brunette die bij een auto-ongeluk op Mulholland Drive haar geheugen is kwijtgeraakt. Hun zoektocht naar de identiteit van de brunette wordt een erotisch geladen reis door Los Angeles, vol suspense en sfeer, culminerend in een bizarre finale waarin droom en werkelijkheid in elkaar overvloeien en personages wisselen van identiteit. Dit alles natuurlijk begeleid door de muziek van Angelo Badalamenti.

MULHOLLAND DRIVE zou aanvankelijk een televisieserie worden, maar de leiding van televisiezender ABC besloot na het zien van de pilotaflevering de stekker uit het project te trekken. Te bizar, zo luidde het oordeel. Dankzij Franse financiers kon Lynch zijn materiaal alsnog bewerken tot een bioscoopfilm die in Cannes werd onderscheiden met de prijs voor beste regie.

David Lynch, Frankrijk, VS, 2001, 145 min. Engels & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux, Jeanne Bates, Dan Birnbaum.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
E Man Ph 10 4521 1543234572
Play

Opening Night | The Elephant Man

Meer info

Digitaal gerestaureerde versie van Lynch-klassieker The Elephant Man. Film over het tragische leven van John Merrick, een misvormde man die in het Victoriaanse Londen bekendstond als The Elephant Man en als een kermisattractie werd uitgebuit. De film werd genomineerd voor maar liefst acht Oscars, die echter geen van alle werden verzilverd. Wél won de film een César en BAFTA's, voor beste film en acteur. Voorafgaand aan de film geeft David Deprez (artistiek directeur Lumière) een korte introductie.

Deze film is onderdeel van de opening night, dresscode: Red Room.

De jonge chirurg Frederick Treves trekt zich het lot van Merrick aan. Hij zorgt voor een onderkomen in een hospitaal en begint hem te onderzoeken. Merrick lijkt niet in staat tot nadenken of spreken, maar met veel geduld slaagt Treves erin om hem toch een paar woorden aan te leren.

De tweede film van David Lynch is een buitenbeentje in zijn oeuvre: een klassiek, linear verhaal, gefilmd in contrastrijk zwart-wit. De film wordt gedragen door een fenomenale John Hurt die – hoewel zijn gezicht verborgen is onder een dikke laag make-up – precies de juiste dosis eenzaamheid en verdriet aan zijn personage weet mee te geven. De film werd genomineerd voor acht Oscars, die echter geen van alle werden verzilverd.

David Lynch, VK, VS, 1980, 124 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Twin Peaks 181114 144011 4405 1542202822

Opening Night | Twin Peaks 2017 (season 3) Episode 1&2 (uitverkocht)

Meer info

Exclusieve bioscooppremière van Twin Peaks 2017 (season 3) Episode 1&2. It is happening again! Voorafgaand aan de vertoning geven Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum) en David Deprez (artistiek directeur Lumière) een korte introductie.

N.B: De afleveringen zijn Engels gesproken en niet ondertiteld. Onderdeel van de opening night, dresscode: Red Room.

Er was jarenlang over gespeculeerd, maar in 2017 keerde de iconische tv-serie TWIN PEAKS dan eindelijk terug. Vijfentwintig jaar na de moord op Laura Palmer belanden we opnieuw in het noordelijke provinciestadje Twin Peaks. Diverse leden van de originele cast keren terug. Lucy bedient nog steeds op onnavolgbare wijze de telefooncentrale van het lokale politiestation. In de Double R Diner serveren Shelly en Norma ‘verdomd goede koffie’.
En uiteraard is Kyle MacLachlan van de partij als de aan zwarte koffie en kersenvlaai verslingerde FBI-agent Dale Cooper. In dit derde seizoen van TWIN PEAKS raakt Cooper in tweeën gesplitst. Zijn slechte versie zaait dood en verderf. De goede Cooper is zijn geheugen kwijt.
Lumière vertoont de eerste twee afleveringen van dit nieuwe TWIN PEAKS-seizoen op het grote doek. Wie daarna de rest van het seizoen wil zien, kan in Nederland terecht bij de online videodienst Videoland.

David Lynch, VS, 2017, 120 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Michael Horse, Chrysta Bell, Miguel Ferrer, David Lynch.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }