Maastricht Photo Festival

Lumière is dit jaar festivallocatie tijdens de eerste editie van het Maastricht Photo Festival, een nieuw podium voor fotografie.

Special: Festival
Tijden & Tickets

Photo collages 'A place called Moke's' - Jeroen Evertz

Van vrijdag 20 sept. tot en met zondag 29 sept. is een onze foyer (tussen filmzaal 4 en 5) de expositie 'Photo collages 'A place called Moke's'' van Jeroen Evertz te zien.

Wie bepaalt wat ’echt’ is in de 21e eeuw: media, commercie, politici, technologie, natuur of wijzelf? Mag Jeroen Evertz zijn werk als mogelijkheid aan deze opsomming toevoegen? Hij is geïnteresseerd in het gelijktijdig bestaan van verschillende realiteiten, in het schemergebied tussen droom en werkelijkheid, in de vermenging van fictie en non-fictie. Hoe dit wordt beoordeeld, is immers nauw verbonden met ieders individuele ervaringen: ”The truth is all in how you see it…”Door middel van een collageachtige manier van werken, vergelijkbaar met een handmatige versie van photoshop, stelt Evertz beelden samen tot een geconcentreerd geheel.

Programma

Portretten Uit De Peel 2 7000 1566384180

Portretten Uit De Peel

Meer info

Poëtische documentaire over de unieke geschiedenis van de Peel met de foto’s van meesterfotograaf Jacques Peeters als rode draad.

Eenmalig

Tot begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van de dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland. Voor mensen die weinig kennis hebben van de Peel is het moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden mensen leefden in hutten van takken, plaggen en turf.
Jacques Peeters was dertig jaar lang fotograaf van ‘De Limburger’ en bezocht de Peel regelmatig. Hij legde het landschap en haar eigenzinnige bewoners vast in schitterende zwart-witfoto’s, die op gezette tijden in de krant verschenen. Met die foto’s gaat filmmaker Wiek Lenssen, zelf afkomstig uit de Peelregio, op stap, om te zoeken naar de mensen die deze fotograaf zo meesterlijk en oprecht vastlegde. Ook zoekt hij naar verwanten van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten, een regio waar nog altijd sporen van het leven in een rauwe, wilde natuur zijn te vinden.

NB: Eenmalige voorstelling in het kader van de eerste editie van het Maastricht Photo Festival (20-29 september). In Lumière is tijdens dit festival een expositie van Jeroen Evertz te zien. Meer informatie over het festival is hier te vinden: https://maastrichtphotofestival.nl

Wiek Lenssen, Nederland, 2017, 55 min. Limburgs gesproken, Nederlands ondertiteld.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }