Filmblik Festival

In de herfstvakantie verwelkomt Lumière jonge filmfans met een spetterende derde editie van Filmblik Festival. Bekijk de mooiste films voor jong én oud samen op ‘t grote doek of ga zelf aan de slag met het meest magische medium wat er is: film!

Special: Festival
Tijden & Tickets

Tickets
€5,- voor zowel ouders/begeleiders/opa's/oma's als kinderen (tenzij anders vermeld)

CoronaCheck
We zijn verplicht onze bezoekers (van 13 jaar en ouder) te controleren op de CoronaCheck app, het gele boekje of een papieren vaccinatiebewijs (zowel in de horeca als het filmtheater).

Filmblik x Cinekid
Op zaterdag 30 oktober is het Cinekid-dag tijdens Filmblik. Je kunt op deze dag naar een reeks films die ook op het Cinekid filmfestival in Amsterdam te zien zijn.

Filmblik menu
Tijdens Filmblik kun je in ons restaurant genieten van de onderstaande 'Filmblik specials':
Versier-je-eigen-pannenkoek €6,-
Kindertosti €6,-
Rood-met-witte-stippen chocoladecupcake met rood fruit €6,-
Gezonde sandwich met ham en kaas €6,-

Filmblik in Sittard
Dit jaar kun je op 28 en 29 oktober een deel van het Filmblik Festival-programma bezoeken bij De Domijnen in Sittard.

Programma

Img6199 156 61532b3562a6b
Play

Opening Filmblik Festival: Rode loper event - Expeditie Orkest (8–10 jaar)

Meer info

Dof je op en loop als een échte ster over de rode loper bij de première van de film EXPEDITIE ORKEST. Musici zorgen voor muzikale begeleiding op de rode loper en ook de cast en crew van de film zijn deze middag aanwezig. Een fotograaf legt dit speciale moment voor eeuwig voor je vast.

Special: Event

Expeditie Orkest (60 min.) + Q&A met cast en crew (15 min.)

Hoe werken instrumenten nu precies? Hoe zijn ze gemaakt? Hoe klinken ze afzonderlijk? Waar doen de klanken je aan denken, of wat voel je eigenlijk? Om dát uit te zoeken maakten philharmonie zuidnederland en jeugdtheatergezelschap Het Laagland deze film. Presentatoren Myrthe Huber en Marcos Valster da Costa Ferreira én kind-presentatoren Vik, Bo, Sammer en Julius gaan samen met musici uit het orkest op onderzoek uit.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Berend Botje st 10 jpg sd highx 612368899434b
Play

Berend Botje (4+)

Meer info

Familiefilm over de avonturen van Berend Botje, een stoer meisje met een levendige fantasie. Duur 80 min.

Berend is de jongste telg uit de mysterieuze kapiteinsfamilie Botje die verder bestaat uit vader Berend en opa Berend. De avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend weet wel beter. Als de stad in de ban raakt van een uitzonderlijk vogelei, is zij ervan overtuigd dat het om een Knoetel Ei gaat, dat alleen uitkomt op een verborgen eiland. Ze besluit de gewaagde tocht naar het eiland zelf te maken. Want voor Berend is niets onmogelijk.

Derk & Mans van de Berg, Nederland, 2021, 80 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Doris Zuijderland, Thomas Acda, Carlijn van Ramshorst, Zomayra, Justin Dos Santos, Klaas van Kruistum, Pjotr, Celina.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Mijn moeder is een Gorilla st 1 jpg sd high 61372b41b51ed
Play

Mijn moeder is een Gorilla (4+)

Meer info

Zweedse animatiefilm over een weesmeisje dat geadopteerd wordt door… een gorilla. Even wennen, zo’n apenmoeder, maar al snel zijn moeder en dochter onafscheidelijk. Duur 74 min.

Filmblik

Al zolang ze zich kan herinneren, woont Jonna in een weeshuis, wachtend op de dag dat ze zal worden geadopteerd. Iedereen is blij als er tijdens de open dag van het weeshuis een oude auto het terrein oprijdt, maar wanneer daar een stevige gorilla uitstapt schrikt iedereen zich te pletter. Van de eerste schrik bekomen lijkt er direct een klik te zijn tussen Jonna en de gorilla en al snel worden de adoptiepapieren getekend. Natuurlijk is het wel even vreemd, zo’n apenmoeder, maar al snel zijn de twee de beste maatjes en genieten ze volop van elkaars gezelschap en het feit dat ze zo verschillend zijn. Het geluk van moeder en dochter dreigt echter verstoord te worden als de burgemeester de adoptie ongedaan wil maken.

Deze film is ook te zien via Picl

Linda Hambäck, Zweden, 2020, 74 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Melise de Winter, Wiebe-Pier Cnossen, Ayana Visser, Edna Kalb, Teun Batenburg, Marloes van den Heuvel, Simon Zwiers, Trevor Reekers, Beatrijs Sluijter, Huub Dikstaal, Romy Winters, Mathijs Stoop, Tara Gijsbers, Sandra Kwint, Vivian Andriese van Huiden.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
The Kid st 2 jpg sd high Charlie Chaplin Copyright Bubbles Inc S A THE KID Copyright Roy Export S A S 61532a8681ee8
Play

The Kid | Familiefilm

Meer info

Ooit al een film van Charlie Chaplin (in de bioscoop) gezien? THE KID was de eerste lange speelfilm van Charlie Chaplin en was in 1921 wereldwijd een enorme kassakraker. De tijdloze film is nog altijd zeer geliefd bij jong en oud.

Charles Chaplin, 1921, 53 min. , zonder ondertiteling. Met Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan, Carl Miller, Albert Austin.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Captain Nova st 1 jpg sd highx 615581d74bccd
Play

Captain Nova

Meer info

Gevechtspiloot Nova reist terug in de tijd om een desastreuze milieuramp te voorkomen. Er is alleen een klein probleempje: de tijdreis verjongt haar. En wie luistert er nu naar een meisje van twaalf?!

Het jaar 2050. De aarde is er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova de opdracht krijgt terug te reizen in de tijd om een desastreuze milieuramp te voorkomen. Maar waar niemand rekening mee heeft gehouden is een bijwerking van het tijdreizen: Nova wordt weer jong en stort neer als twaalfjarige. Niemand neemt haar nog serieus, behalve Nas - een verwaarloosde tiener die het mysterieuze meisje en haar vliegende robotje ADD uit handen probeert te houden van de geheime dienst. Lukt het Nova en Nas alsnog om de wereld te redden?! Captain Nova is een spannend sciencefiction-avontuur voor het hele gezin, van de makers van De regels van Floor, en opent dit jaar Cinekid.

Maurice Trouwborst, Nederland, 2021, 86 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Kika van de Vijver, Marouane Meftah, Anniek Pheifer.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Mijn Vader is een Saucisse st 6 jpg sd high Photo by Kris Dewittex 61531e13a82cf
Play

Mijn Vader is een Saucisse | Filmblik x Cinekid

Meer info

Humoristische Belgische familiefilm over een twaalfjarig meisje dat als enige in de familie haar vader wil helpen als die zijn baan als bankier opgeeft en besluit acteur te worden.

Filmblik
Familie voor alle leeftijden.

MIJN VADER IS EEN SAUCISSE is een verhaal over de moed die nodig is om je dromen na te jagen. Wanneer Paul besluit om zijn vaste baan op te geven, valt dit bij zijn kinderen niet in goede aarde. Hun vader wil zijn droom najagen en acteur worden. Is het een burn-out? Een midlifecrisis? Wanneer zijn ambitieuze vrouw Véronique thuiskomt van een zoveelste zakenreis en het nieuws te horen krijgt, is het hek helemaal van de dam. Volgens Véronique moet en zal Paul snel weer bij zinnen komen. Pauls jongste dochter Zoë gelooft echter als enige in haar vader. Ze moedigt hem aan en duikt samen met hem het avontuur in. Wat op het eerste gezicht een belachelijk, tot mislukken gedoemd plan lijkt, wordt uiteindelijk een grappige, spannende en ontroerende reis die het hele gezin wakker schudt en doet openbloeien.

Anouk Fortunier, België, 2020, 84 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Johan Heldenbergh, Savannah Vandendriessche, Hilde De Baerdemaeker, Eva Van der Gucht.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Anansi 61530457b9335
Play

De avonturen van Anansi de spin (4+) | Filmblik x Cinekid

Meer info

Een compilatie animatiefilms met nieuwe avonturen van de slimme spin Anansi, gebaseerd op de boeken van Iven Cudogham.

Filmblik

De sprookjes uit Afrika van de spin Anansi zijn mega-beroemd in Suriname, de Antillen, West-Afrika en zelfs in het zuiden van Amerika, maar vreemd genoeg minder bekend in Nederland en de rest van Europa. Een nieuwe serie spannende animatiefilms, waarin Anansi de spin zijn tegenstanders steeds te slim af is, was er nog niet. Tot nu! De animaties zijn grappig en hebben een mooie boodschap: wie niet sterk of groot is, moet slim zijn.

Patrick Raats, Nederland, 2021, 50 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Kinderen van Gescheiden Ouders 6153224244b8a

Mijn Ouders Zijn Gescheiden (9+) | Filmblik x Cinekid

Meer info

Documentaire-reeks rond het thema echtscheiding. Duur 4x 15 min.

Filmblik

In vier verschillende jeugddocumentaires geven kinderen inzicht in hoe ze omgaan met een gescheiden gezinssituatie. Het doel van deze serie is om kinderen van gescheiden ouders een stem te geven. We zien onder andere Din, een twaalfjarige aanvallende middenvelder van voetbalclub Baardwijk in Waalwijk. Toen zijn ouders drie jaar geleden gingen scheiden, werd alles plotseling anders. Maar Din bleef stil, hij is niet zo'n prater en laat liever zijn benen op het voetbalveld spreken.

Hoe is het om gescheiden ouders te hebben? Waarmee worstelen kinderen van gescheiden ouders? En kunnen de kinderen zich hierin herkennen? Het kijken van documentaires helpt kinderen kritisch te kijken, hun mening te vormen en verruimt hun blik op de wereld.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Mijn Leven is een Circus 2 61531e4300bb4
Play

Mijn Leven Is Een Circus (8+) | Filmblik x Cinekid

Meer info

Speelfilmdebuut van regisseur Miryam Bouchard over een circusfamilie die – aldus zijzelf – ‘zeer zeer losjes is gebaseerd op een waargebeurd verhaal’, namelijk haar leven.

Filmblik

De twaalfjarige Laura is geboren in een circusfamilie en trekt al bijna haar hele leven rond met haar vader Bill, die als clown optreedt. Laura verlangt echter naar een minder hectisch leven, en die droom lijkt uit te komen wanneer ze kans maakt om toegelaten te worden op een privé-school. Maar zal haar vader kunnen accepteren dat zijn dochter niet in zijn voetsporen zal treden? Dit spannende verhaal toont een tweestrijd waarin veel kinderen zich zullen herkennen: in hoeverre voldoe ik aan de verwachtingen van mijn ouders?

MIJN LEVEN IS EEN CIRCUS is een Canadese feelgood-film, met een goede dosis humor en ontroering.

Miryam Bouchard, Canada, 2021, 105 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Wonderlijke werelden 615320cf7ea08

Wonderlijke Werelden (6+) | Filmblik x Cinekid

Meer info

Verzameling van korte films die de wonderlijke kanten van de wereld belicht. Duur 54 min.

Filmblik

In deze compilatie van korte films voor kinderen vanaf zes jaar gaan we op reis naar allerlei verschillende en wonderbaarlijke werelden, die heel anders zijn dan de onze. Maar ook tonen ze hoe wonderlijk de wereld om ons heen kan zijn.

Zo gaat de film UMBRELLAS over een meisje dat heel bang is voor de regenachtige wereld om haar heen. Met behulp van haar hondje leert ze langzaam maar zeker haar angsten overwinnen en de wereld ontdekken. Ga mee op reis, met UMBRELLAS en nog veel meer avontuurlijke films!

Diverse regisseurs, 2021, 54 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Waar is Ko1 616ec5f4bdc25

3+ programma: Korte films + Schimmenspel

Meer info

Geen filmblik festival zonder een programma voor de allerkleinsten. Kijk eerst samen een aantal (+/- 30 minuten) grappige, lieve, mooie, creatieve en heel af en toe een héél klein beetje spannende films. Na het filmprogramma ga je zelf aan de slag met licht en projectie in de schimmenspel workshop. Bij deze voorstelling wordt het licht niet helemaal gedimd en staat het volume niet te hoog. Duur: 45 minuten

Special: Event

NB: Dit programma is een activiteit voor het hele gezin en geschikt voor kinderen tot en met 6 jaar. Bij deze workshop is begeleiding verplicht. Je hoeft als ouder/begeleider enkel een ticket voor jezelf te boeken, peuters en kleuters mogen gratis deelnemen en kunnen eventueel op schoot in de filmzaal.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Q I Rsb YGHO Vye Tj Xojyi9 XLB5 Ag G 6153124a56d32

Workshop Dansfilm (4 t/m 7 jr)

Meer info

Bedenk en maak samen met de andere kinderen, onder begeleiding van een professionele choreografe je eigen dans en dans tussen de geprojecteerde beelden uit verschillende dansfilms (die pappa, mamma of je begeleider herkennen) door. Duur: 1 uur en 45 minuten

Special: Event

Bij deze workshop is begeleiding verplicht. Je hebt als ouder/begeleider geen ticket nodig, maar dient wel aanwezig te blijven in de filmzaal.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Mapping 2 61530bcb7e190

Videomapping Animatie 6+ (inloopactiviteit)

Meer info

Ooit al eens een gebouw willen inkleuren? Dat kan! Kleur onze gevel felrood, of hemelblauw, teken er stippen op, wolkjes, of sterren. Leef je uit! Op zaterdagavond 29 oktober worden de creaties vanaf 19.00 uur op ons gebouw geprojecteerd.

Special: Event
Ma 25 t/m za 30 okt, 13.00 – 17.00 uur | Gratis, vrije inloop

Ma 25 t/m za 30 okt, 13.00 – 17.00 uur | Gratis, vrije inloop

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Lumiere 3 616ed7b83c3b9

Workshop Stop Motion Animatie 8+

Meer info

Maak jouw eigen animatiefilm en ga aan de slag met materialen als klei, karton of getekende animaties. Laat je zelf bedachte poppetjes tot leven komen! Jouw eigen film krijg je na afloop van de workshop toegezonden per mail. Duur: 2 uur

Special: Event

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Lumiere Cinekid2016 144 6153153674deb

Workshop Stop Motion Animatie DeLuxe 10+

Meer info

Maak jouw eigen animatiefilm, alleen of met een team en ga aan de slag met materialen als klei, karton of getekende animaties. Verander het plot, het genre en/of het einde! Laat je verhaal tot leven komen! Jouw eigen film krijg je na afloop van de workshop toegezonden per mail. Duur: 2 uur

Special: Event

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Lumiere Workshop 201910 002 616ed82f0bd3a

Workshop Verhalenfabriek (10 t/m 12 jr)

Meer info

Iedereen heeft een verhalenfabriek op zak; wat zit er in die van jou? Leer met vijf beeldtrucjes een beeldverhaal vertellen (en verfilmen!). Herschrijf en film een kort verhaal. Verander het plot, het genre en het einde en kijk wat er gebeurd! In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Duur: 2 uur

Special: Event

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Lumiere Workshop 201910 020 61684bed7f573

Workshop Videoclip (10 t/m 14 jr)

Meer info

Shine als een echte ster in je eigen videoclip! Samen met de getalenteerde filmmaker Veronika Schoberer ga je samen aan de slag met het spelenderwijs leren filmen, regisseren en dansen van een choreografie op muziek. Duur: 3.5 uur

Special: Event

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }