Festival Vocallis

In het kader van Festival Vocallis vertoont Lumière twee films die aansluiten bij het programma van dit internationale muziekfestival.

Special: Festival
Tijden & Tickets

Programma

Resize 1200x900 img 4012 6152ff2f979eb

Letters To Sofija - Engels ondertiteld (+ inleiding)

Meer info

Speelfilm over de liefdesrelatie tussen de Litouwse componist/schilder Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911) en zijn vrouw, de politieke activiste Sofija Kymantaitė.

Deze film is Engels ondertiteld.

Het eerste weekend van het Vocallis Festival staat geheel in het teken van Čiurlionis. Deze werd in 1875 geboren in een Litouws boerengezin. Ondanks zijn eenvoudige afkomst ontpopte hij zich al snel als een artistiek wonderkind dat zowel kon schilderen als muziek componeren. Op jonge leeftijd werd hij getroffen door een mysterieuze geestesziekte, die hem de rest van zijn leven zou blijven kwellen. Tijdens zijn korte leven maakte Čiurlionis meer dan driehonderd schilderijen en muzikale composities. Zijn vrouw, de journaliste en politiek activiste, Sofija Kymantaitė, was zijn steun en toeverlaat gedurende zijn korte en tragische leven.

NB: De film wordt ingeleid door hoofdrolspeler Rokas Zubovas, de achterkleinzoon van Čiurlionis, en zelf een beroemd Litouws pianist.

Robert Mullan, VK, 2013, 130 min. Litouws & Russisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Marija Korenkaite, Rokas Zubovas, Arturas Aleksejevas, Rugile Alytaite, Rimvydas Ambrazevicius.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
The Great Dictator st 1 jpg sd high Charlie Chaplin Copyright Bubbles Inc S A THE GREAT DICTATOR Copyright Roy Export S A S 615c1b8bb6614

The Great Dictator

Meer info

Visionaire, snedige satire waarin Chaplin het personage Hynkel vertolkt, een karikatuur van Adolf Hitler. De eerste ‘talkie’ in Chaplins oeuvre.

Een joodse kapper komt na twintig jaar thuis en treft zijn vervallen kapsalon aan besmeurd met haatdragende graffiti: het gevolg van een tiranniek regime onder leiding van de xenofobe dictator Hynkel. THE GREAT DICTATOR is een visionaire satire die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Chaplin speelt zelf twee rollen in de film: die van een joodse kapper en die van de dictator. Dit is de eerste film waarin Chaplin spreekt. Alhoewel Chaplin al eind jaren dertig aan de film werkte, verscheen hij uiteindelijk pas in 1940. In eerste instantie werd de film in de VS niet goed ontvangen en sprak de toenmalige regering zelfs van een aanval op ‘een staatshoofd van een bevriend land’.

De voorstelling van zondag 31 oktober om 12:00 uur is te boeken als filmontbijt.

Charles Chaplin, VS, 1940, 125 min. Engels & Esperanto gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Reginald Gardiner, Henry Daniell.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }