De Beste Films van 10 jaar Cineville @ Lumière

Cineville bestaat 10 jaar en dat vieren we. Op zondag 24 maart keren vijf Cineville-favorieten uit de voorbije jaren eenmalig terug op het witte doek.

Special: Festival
Tijden & Tickets

Voor alle filmfans en gokfanaten: voorafgaand aan iedere Cineville-film zal er een korte schattingsquiz zijn. De prijzen zijn hoogst waardevol!

Programma

La Grande Bellezza 26006355 St 1 S High 5326 1550584948
Play

La Grande Bellezza

Meer info

'La Grande Bellezza' is een wervelende en melancholische ode aan de stad Rome en aan Fellini’s 'La Dolce Vita'.

Special: Festival

Het leven van societyjournalist Jep Gambardella is één lange aaneenschakeling van decadente feestjes. Maar Gambardella heeft recent 65 kaarsjes mogen uitblazen en is op een leeftijd gekomen waarop hij stilaan de balans van het leven moet opmaken. Hij wordt steeds vaker overvallen door twijfels over de vraag of hij wel het juiste leven heeft geleid. Waarom heeft hij zijn literaire talent onbenut gelaten? Waarom heeft hij zich laten verleiden tot een hedonistisch jetsetleven en is hij de echte zin en schoonheid van het leven uit het oog verloren?

Paolo Sorrentino (IL DIVO) – volgens velen de beste Italiaanse filmmaker van dit moment – maakt zijn reputatie als hyperstilist opnieuw waar met deze barokke, bruisende film die de kijker trakteert op een duizelingwekkende stroom aan oogverblinde beelden van het leven in de Eeuwige Stad.

Paolo Sorrentino, Italië, 2013, 142 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, Iaia Forte.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
L En S 190219 153036 5343 1550586633
Play

The Grand Budapest Hotel

Meer info

Eigenzinnige komedie van Wes Anderson (Moonrise Kingdom) over de legendarische conciërge van het gerenommeerde Grand Budapest Hotel. De strijd om een enorm familiefortuin en de verwikkelingen tijdens het interbellum staan centraal.

Special: Festival

Het Grand Budapest Hotel hoort tot de beste van Europa. Het wordt gerund door überconciërge M. Gustave. Na de moord op Madame D., een hoogbejaarde gaste waar hij ooit een one night stand mee had, erft hij een waardevol Renaissance-schilderij. Haar zoon Dmitri beschuldigt Gustave echter van de moord en zweert wraak. Zero, de lobbyjongen en Gustave’s beste vriend, en zijn liefje Agathe proberen Gustave uit handen van Dmitri en de autoriteiten te houden.

THE GRAND BUDAPEST HOTEL is een verfrissende misdaadkomedie over de gloriedagen van een verstreken tijdperk. Gefilmd in Andersons kenmerkende stijl: wonderlijk, kleurrijk en tot in de puntjes gestileerd.

Wes Anderson, VS, Duitsland, 2014, 100 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ralph Fiennes, Tony Revolori, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Edward Norton.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Jagten 36000259 St 4 S High 5348 1550586940
Play

Jagten

Meer info

Psychologisch drama van Thomas Vinterberg (Festen) over de heksenjacht op een kleuterschoolleider die door een vijfjarig meisje ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik.

Special: Festival

De pas gescheiden Lucas is een rustige, maar gewaardeerde inwoner van een kleine Deense dorpsgemeenschap. Tijdens zijn werk als kleuterleider wordt hij volkomen verrast door een uit de lucht gegrepen beschuldiging van een vijfjarig meisje. Zonder dat de beweringen van het kind worden gecontroleerd, slaat de stemming in het dorp in een mum van tijd om. Onderzoek of relativering is niet aan de orde; niets lijkt de groepshysterie te kunnen stoppen. Volkomen overtuigend komt hier de lelijkheid van de menselijke natuur bovendrijven. De warme hartelijkheid van de dorpsgemeenschap is maar een dun laagje vernis. De jagers hebben een prooi gevonden. Een film die zijn klauwen in je nek slaat, je laat lachen, huilen en daarna trillen van verontwaardiging.

Thomas Vinterberg, Denemarken, Zweden, 2012, 115 min. Deens gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Susse Wold, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrøm.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Drive 20000177 St 7 S High 5336 1550586290
Play

Drive

Meer info

Stijlvolle actiethriller met Ryan Gosling als Hollywood-stuntcoureur die bijverdient als bestuurder van vluchtauto’s in het criminele circuit.

Special: Festival

Driver is stuntcoureur in Hollywood, en klust daarnaast bij als bestuurder van vluchtauto’s in het criminele circuit. Hij wordt verliefd op zijn mooie buurvrouw Irene, een jonge moeder die wordt meegesleept in de onderwereldpraktijken van haar man, de ex- gedetineerde Standard. Wanneer een klus gruwelijk fout gaat, moet Driver doen waar hij goed in is om Irene en haar zoontje te redden: loeihard scheuren.

Met DRIVE levert de Deense filmmaker Nicolas Winding Refn een briljant gestileerde pulpfilm af, met een stevige dosis hondsbrutaal geweld, veel ingehouden suspense en uiteraard het verrukkelijke geluid van scheurende banden. Dat DRIVE meer is dan een goede B-film blijkt wel uit het feit dat Refn in Cannes werd onderscheiden met de prijs voor beste regie.

Nicolas Winding Refn, VS, 2011, 100 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks, Oscar Isaac.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Under The Skin 2000 2000 1125 1125 Crop Fill 5617 1552915666
Play

Under the Skin

Meer info

Een radicale, visueel en auditief bedwelmende sciencefictiontrip over een jonge vrouw die met een bestelwagen door Schotland rijdt en onderweg mannen verleidt. De mannen wacht een macaber lot.

Special: Festival

UNDER THE SKIN is een grotendeels dialoogloze beeldenstroom die onder de huid kruipt en de kijker naar een soort droomtoestand voert. Glazer weigert resoluut om de plot uit te leggen, maar hij geeft je net genoeg informatie om je verbeelding aan het werk te zetten: wie is die mysterieuze jonge vrouw eigenlijk? Is het wel een vrouw? En wie is die motorrijder die helpt om de sporen van haar ijzingwekkende daden uit te wissen?

UNDER THE SKIN verdeelde de filmcritici wereldwijd tot op het bot. Tegenstanders zagen een video-installatie die eerder in een museum dan in een bioscoopzaal thuishoort, voorstanders een bezwerend meesterwerk waarmee Glazer in de voetsporen van David Lynch en Stanley Kubrick treedt.

Jonathan Glazer, VK, VS, Zwitserland, 2013, 108 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Scarlett Johansson, Jeremy McWilliams, Lynsey Taylor Mackay, Dougie McConnell, Kevin McAlinden.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }