Best of Seret Film Festival

Seret is een rondreizend filmfestival gewijd aan de beste hedendaagse films uit Israël. Op zondag 27 oktober vertoont Lumière Cinema twee hoogtepunten van dit festival.

Special: Festival
Tijden & Tickets

Programma

Other Story 7346 1569314494
Play

The Other Story

Meer info

Spanningen tussen seculiere en orthodoxe joden staan centraal in dit Israëlisch drama over een man die de bruiloft van zijn dochter met een charedische jood probeert te saboteren.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.

Op verzoek van zijn vader Shlomo, een gezworen atheïst, keert Yonatan uit de VS terug naar Israël. Shlomo is vastbesloten om het huwelijk van Yonatans dochter Anat – die zich recent tot een ultraorthodoxe tak van het joodse geloof heeft bekeerd – tegen te houden. Ondertussen vraagt Shlomo de hulp van zowel Yonatan als Anat in een lastige casus in zijn beroepspraktijk als huwelijkstherapeut. Twee ouders leveren een bikkelharde strijd om de voogdij over hun kind.
De Israëlische veteraanregisseur Avi Nesher onderzoekt in deze film twee paradoxale begrippen waarmee hij worstelt. Het ene betreft ‘de ander’. De mens verlangt in zijn algemeenheid naar een samenleving waarin iedereen een plekje heeft en zich geborgen kan voelen. Op individueel niveau wil de mens zijn gezin beschermen en geeft hij grenzen aan, grenzen waarmee anderen buiten worden gesloten. De ‘waarheid’ is ook zo’n paradoxaal begrip. De waarheid vertellen wordt gezien als een deugd, maar kan mensen ook in gevaar brengen. Daar komt nog bij dat mensen die de waarheid in pacht denken te hebben, moeilijk op andere ideeën zijn te brengen, zelfs als ze ongelijk hebben. De titel van de film duidt op het feit dat er altijd wel iemand is die een ander verhaal heeft, een andere kijk op de dingen. (ms)

Avi Nesher, Israël, 2018, 112 min. Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld. Met Maayan Blum, Maya Dagan, Sasson Gabai, Nathan Goshen, Avigail Harari, Chancela Mongoza.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
201912245 3 Rwd 1380 E1550152485422 7351 1569314977
Play

Synonyms

Meer info

Autobiografische film over een man die in Frankrijk zijn Israëlische identiteit probeert te ontvluchten. Winnaar van de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.

Yoav struint door de straten van Parijs met een synoniemenwoordenboek in zijn hand. Hij spreekt alleen nog maar Frans, ook tegen zijn landgenoten. Omdat het idee dat hij heeft over Parijs echter niet overeenkomt met de werkelijkheid, raakt hij hoe langer hoe meer met zichzelf in de knoop.

De derde speelfilm van Navad Lapid (THE KINDERGARTEN TEACHER) is geïnspireerd op zijn fascinatie voor Frankrijk. Weliswaar in het Midden-Oosten geboren, voelde hij zich een Europeaan. In Parijs hoopte hij zijn ware identiteit te ontdekken. Het wezenlijke dat hem van die periode bijbleef, is dat hij zich nergens zo bewust was van zijn Israëlische identiteit als op de plek waar hij hoopte die achter zich te laten. (ms)

Nadav Lapid, Frankrijk, Israël, Duitsland, 2019, 123 min. Frans, Hebreeuws & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte, Uria Hayik, Olivier Loustau, Yehuda Almagor.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }