An evening with Docfest

Beleef Docfest, het documentaire filmfestival van Maastricht, binnen de muren van Lumière Cinema tijdens An Evening with Docfest. Een speciale avond met o.a. drie mooie documentaires, interessante DocTalks, muziek en bijzondere activiteiten in de foyer van Lumière.

Guest event
Tijden & Tickets

In drie verschillende documentaires ontmoet je o.a. de inventieve tropenarts Erik Erichsen die na dertig jaar in Zweden als orthopedisch chirurg werkzaam te zijn geweest, samen met zijn echtgenote emigreert naar Ethiopië en daar een ziekenhuis start. Vertaalster Mette Holm, die met veel plezier al jarenlang het werk van de Japanse schrijver Haruki Murakami vertaald en maak je via de speciale première kennis met de jongeren uit het AZC Heerlen die vertellen over opgroeien, vriendschap en dromen in hun groei naar volwassenheid. Gezamenlijk zoeken zij ieder op hun eigen manier naar het levensgeluk. Alle documentaires worden aan de hand van DocTalks omlijst met gasten als Dr. Wilbert Spaans en Myrrit Hulsbergen, beiden oud-tropenartsen, Elbrich Fennema, de Nederlandse vertaalster van Murakami en Moos Pozzo, programma coördinator de Vrolijkheid in Heerlen en de jongeren uit het AZC in Heerlen.

Om de avond compleet te maken kun je onder het genot van fijne muziek & een hapje en een drankje ont-moetingen hebben met Het Laagland, handige lifehacks ontdekken of een boek aanschaffen in de speciale Pop-Up Store van Boekhandel Dominicanen. 

NB: De films DREAMING MURAKAMI en THE REBEL SURGEON zijn Engels ondertiteld.

Meer info op www.docfest.eu

Programma

37Ed1E7C 3E62 490A A39F 7E1Fd74E1F64 2150 1523889669
Play

Dreaming Murakami + Vallen en Opstaan

Meer info

Première van AZC Film Project ‘Vallen en opstaan’ en de vertoning van de documentaire ‘Dreaming Murakami’. Aansluitend Doctalks met Moos Pozzo (Programma coördinator) en jongeren AZC Heerlen en Elbrich Fennema, Nederlandse vertaalster Murakami.

Mette Holm vertaalt al jaren het werk van de Japanse schrijver Haruki Murakami naar het Deens. In dit met zorg gemaakte inkijkje in haar leven wordt ze gevolgd naar Japan, terwijl ze werkt aan de vertaling van Kaze no uta o kike (Luister naar de wind), de debuutroman van de wereldberoemde schrijver. De vertaler voelt zich thuis in de fantasiewereld van Murakami, waarin dieren kunnen praten en meerdere universa naast elkaar bestaan. Gesprekken met vakgenoten over de vertaling van soms een enkel Japans woord, geven aan hoezeer Holm verweven is met haar vak. De Japanse taal blijkt, net als het werk van de schrijver, mijlenver af te staan van de realiteit zoals we die in het Westen kennen. "Het is alsof ze totaal anders denken," vindt Holm. Juist die uitdaging maakt het vertalen voor haar tot meer dan werk: het is een manier van leven. Terwijl Mette zwoegt op de woorden en zinnen die op volmaakte wijze overbrengen wat Murakami via zijn eenzelvige, dagdromende personages uitdrukt, beginnen werkelijkheid en fictie in elkaar over te vloeien.

'Vallen en opstaan'
De gevluchte jongeren Abou, Benhur, Ibrahim, Mamin, Mohammed, Tanzid, Youssef, Zarah en Zeyad  vertellen ieder op hun eigen manier over hoe zij omgaan met vriendschap, dromen en de groei naar volwassenheid. De film is door de jongeren zelf onder begeleiding van de Akense filmmakers Michael Chauvistré en Miriam Pucitta en Nederlandse filmmakers Sergej Kreso, Remy Kooi en projectcoördinator Julia Herbergs gerealiseerd.

Nitesh Anjaan , Denemarken, 2017, 58 min. Deens, Japans & Engels gesproken, Engels ondertiteld.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }
Izw2 Co3Xz Ana Wvdoll8U 2155 1523974172
Play

The Rebel Surgeon

Meer info

De rebelse chirurg Erik Erichsen is een man van de rechttoe rechtaan aanpak die geen tijd laat voor nuances of bureaucratie en in Ethopië een ziekenhuis opstart. Wat de medische wereld in Ethiopië mist aan apparatuur, maakt hij goed door de vrijheid om te improviseren, al dan niet met doe-het zelf materiaal uit de lokale bouwmarkt. Aansluitend Doctalk met oud tropenarts Dr. Wilbert Spaans.

Na dertig jaar in Zweden als orthopedisch chirurg werkzaam te zijn geweest, is Erik Erichsen het zat: ál die regels, wachttijden en bureaucratie maken zijn werk vrijwel onmogelijk. Erichsen pakt zijn biezen en emigreert met zijn echtgenote, verpleegster Sennait, naar een Ethiopische regio waar artsen schaars zijn. De wachtruimte van Erichsens ziekenhuis zit er bomvol. In sneltreinvaart beoordeelt hij honderden patiënten per dag. Hij treft tumoren aan, maar ook afgestorven voeten en doodgeboren baby's. Allemaal dagelijkse kost. De dokter wordt gefilmd in zijn spreekkamer, waar nimmer tijd is voor een genuanceerd gesprek. Die voet moet eraf, anders gaat u dood – dat werk. In de operatiezaal legt hij monter uit hoe hij en zijn team hun schamele medische materialen aanvullen. Met fietsspaken, tiewraps, haarspelden en een goedkope handboor kom je al een heel eind. Waarom arriveerde deze Zweed, die eerder al figureerde in Gandini's film The Swedish Theory of Love (2015), juist hier, op deze plek? En hoe zorgt Erichsen ervoor dat hij – zo zonder controle van bovenaf – geen alleenheerser wordt in zijn eigen koninkrijk?

Erik Gandini, Zweden, 2017, 58 min. Zweeds & Engels gesproken, Engels ondertiteld.

Tijden & Tickets

${ index | eventDay }