The Farewell i.s.m. Netwerk Palliatieve Zorg Heuvelland

Het Netwerk Palliatieve Zorg Heuvelland organiseert bij Lumière Cinema geregeld filmavonden met als doel de palliatieve zorg onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Dit najaar is er op donderdagavond 20 oktober 2022 een speciale vertoning van ‘The Farewell’ met aansluitend de gelegenheid tot discussie en/of het stellen van vragen aan een inhoudsdeskundige.

Special: Event
Tijden & Tickets

Een dodelijke ziekte kan een lange lijdensweg betekenen. Als dokters geen hoop meer hebben, ligt er niet alleen een periode van fysieke pijn en ongemak in het vooruitzicht. Er is ook geen hoop meer dat je er beter uit zult komen. Is het daarom wel goed om te weten dat je doodgaat? Filmmaakster Lulu Wang werd geconfronteerd met deze vraag, toen haar eigen oma dodelijk ziek bleek te zijn, maar haar familie dat voor haar geheim hield. Een aantal jaar later (2019) maakte ze ‘The Farewell’, een hartverwarmend familieportret vol grappige en ontroerende bespiegelingen over dit dilemma en de botsing tussen Chinese en Amerikaanse culturele waardes.

Kaartje kopen

Deze activiteit van het Netwerk Palliatieve Zorg Maastricht-Heuvelland is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Je kan gebruik maken van een gereduceerd tarief van 5 euro per persoon. Voor eventuele vragen kan je terecht bij Liesbeth van Hoef: liesbeth.van.hoef@mumc.nl

Programma
18:30 Inloop / registratie
19:00 Korte inleiding + filmvertoning
20:50 Vragen / discussie o.l.v. Esther Diederen, geestelijk verzorger MUMC+
21:20 Evt. drankje (op eigen kosten)
The Farewell St 2 Jpg Sd Highx 7184 1567588201

The Farewell

Warm, komisch drama over een Chinees-Amerikaanse vrouw die terugkeert naar China voor een huwelijk annex afscheid van haar grootmoeder, die niet mag weten dat ze terminaal ziek is.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vindt zijn oorsprong in de Chinese overtuiging dat mensen beter niet kunnen weten dat ze terminaal ziek zijn. Want ze gaan eerder dood aan de wetenschap ziek te zijn dan aan de ziekte zelf. Daarom wordt Nai Nai niet verteld dat ze vanwege haar longkanker nog maar drie maanden te leven heeft. Voor haar twee zonen, die zijn geëmigreerd naar de Verenigde Staten en Japan, is het aanleiding een huwelijk te arrangeren tussen de zoon van een van hen en zijn Japanse vriendin.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Billi, gespeeld door de Chinees-Amerikaanse rapster en muziekvideoster Awkwafina. Billi woont sinds haar jeugd in New York en kan het met de in China achtergebleven Nai Nai veel beter vinden dan met haar eigen ouders. In THE FAREWELL zien we haar worstelen met de geheimhouding jegens haar grootmoeder, haar familiebanden en haar positie als buitenstaander in zowel China als Amerika. Zijdelings komen de cultuurverschillen tussen China en de Verenigde Staten aan bod. Lulu Wang, niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse schrijfster, biedt in deze warme en bij vlagen komische film geen oplossingen. Een goede keuze: ook in het echte leven zal ieder mens blijven zoeken naar de plek in de familie en het land waarin hij toevallig terechtkomt. (jc)

Lulu Wang, VS, 2019, 100 min. Mandarijn, Engels, Japans & Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Szuzhen Zhao, Awkwafina, X Mayo, Hong Lu.