The Best of IDFA 2019-2020 on Tour

Op zondag 26 januari doet het jaarlijkse THE BEST OF IDFA ON TOUR-programma Maastricht aan. Ook deze editie bestaat uit een selectie van prijswinnende documentaires en andere festivalfavorieten van het voorbije International Documentary Festival Amsterdam.

Special: Event
Tijden & Tickets

Tickets:

Regulier: €27,50
Lumière passie/65+/CJP: €25,-
Op vertoon van een BankGiro Loterij VIP-kaarten: € 22,-
Cineville toegankelijk

Het is niet mogelijk om voor de afzonderlijke films kaarten te kopen.

In de pauze van 17:30 tot 19:00 een hapje eten in ons restaurant? Reserveer op tijd via 043 - 321 40 80.

Programma
14:00 Introductie
14:10 In a Whisper
15:30 Pauze
16:00 Sunless Shadows (voorfilm: Voorspel)
17:30 Pauze
19:00 Collective
20:50 Einde
In A Whisper 191220 144617 8252 1576849577

In a Whisper

Jeugdvriendinnen Patricia en Heidi groeiden op in Cuba, waar ze allebei studeerden aan de filmacademie. Als kinderen van de jaren zeventig zijn ze opgevoed met de communistische idealen van Che Guevara, maar de beloofde rooskleurige toekomst blijft uit.

Afzonderlijk van elkaar ontvluchten ze hun vaderland, weg van de malaise en censuur. Heidi belandt in Zwitserland, Patricia in Spanje. Het contact is jarenlang verbroken. Wanneer ze, veertig jaar oud inmiddels, voorzichtig opnieuw toenadering zoeken, gebeurt dat op de manier die hun het beste past: via videobrieven. Allebei zijn ze hun leven blijven filmen, ook als het erop leek dat ze nooit meer in de filmwereld zouden werken. Alle omwegen in het bestaan van de twee migranten komen in de openhartige audiovisuele communicatie aan bod; Patricia’s jaren als mojitoverkoper, Heidi’s zoektocht naar werk en aansluiting in Genève, de worsteling met vervreemding en nostalgie naar een land dat niet langer bestaat.

De videobrieven worden razendknap gemonteerd tot een gevoelig verslag van ontworteling, moederschap, filmliefde, vriendschap en vrijheid. IN A WHISPER won de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary, de hoofdprijs van het festival.

Heidi Hassan & Patricia Pérez Fernández, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Cuba, 2019, 80 min. Spaans & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.
Sunless Shadows Still 2 191220 145016 8254 1576849816

Sunless Shadows

In een Iraanse jeugdgevangenis zit een groep minderjarige meisjes hun straf uit voor een zware misdaad: de moord op hun vader, hun echtgenoot of een ander mannelijk familielid. De bijzondere band die filmmaker Mehrdad Oskouei met hen opbouwde, is voelbaar in observaties van openhartige onderlinge gesprekken en speels gestoei, en privé-momenten waarin ze vertellen over de gevolgen van, en soms de redenen voor hun daad.

Soms laat hij hen alleen met zijn camera, die zij dan gebruiken om zich te richten tot hun overleden slachtoffers of hun medeplegers – drie van de meisjes pleegden de moord samen met hun moeders, die in een andere gevangenis hun executie afwachten. In tegenstelling tot de veel troostelozere situatie van deze moeders, hangt in de woonvertrekken van de meisjes – een gezamenlijke cel die aanvoelt als een grote meisjesslaapkamer, met een leslokaal en een groene binnenplaats waar een nestje eendenkuikens rondwaggelt – een bijna zorgeloze sfeer. Gaandeweg begint het te dagen dat deze gesloten vrouwenwereld niet alleen een gevangenis is, maar ook een plek die haar bewoners afschermt van een samenleving waarin mannen op vaak agressieve wijze de dienst uitmaken.

SUNLESS SHADOWS werd geselecteerd als openingsfilm van IDFA en won de regieprijs.

Mehrdad Oskouei, Iran, Noorwegen, 2019, 74 min. Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld.
Voorspel Still 2 191220 145309 8256 1576849988

Voorspel

De meest ongemakkelijke, maar ook spannende uren beleven middelbarescholieren ongetwijfeld tijdens seksuele voorlichting. Voorspel laat zien hoe deze lessen worden gegeven op een vijftal Nederlandse scholen. De makers richtten hun blik hierbij vooral op de reacties van de tweedeklassers, die de informatie al giechelend en stoere grappen makend, maar ook met nieuwsgierigheid tot zich nemen, terwijl de leraren meestal een opgeruimde no-nonsense-aanpak hanteren. De anatomie van de geslachtsdelen komt aan bod, er moeten condooms worden afgerold op neppenissen en via vloeistoffen in plastic bekertjes worden, zogenaamd, soa’s doorgegeven.

Daarnaast worden de leerlingen geïnterviewd en krijgen ze vragen voorgeschoteld als ‘Is het iets om naar uit te kijken?’ en ‘Hebben jongens het door als een meisje niet wil?’ En porno, wat vinden ze daarvan? Ook sexting en het doorsturen van wraakfilmpjes komt ter sprake. De antwoorden van de kinderen, die vaak zelf nog geen ervaring hebben, maar ongetwijfeld online al van alles hebben gezien, zijn vaak openhartig, soms verrassend en veelal ontwapenend naïef en wereldwijs tegelijk.

Anne van Campenhout, Nederland, 2019, 15 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.
Collective 191220 145757 8258 1576850276

Collective

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.

Vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen, volgt regisseur Alexander Nanau een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectantia gebruikten. Tevens verschijnen de minister van Volksgezondheid en de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem voor zijn camera. Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast. COLLECTIVE behoorde tot de publieksfavorieten van deze IDFA-editie.

Alexander Nanau, Roemenië, Luxemburg, 2019, 109 min. Roemeens & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.