Play

TEFAF & the City: Mijn Rembrandt + Q&A

Op woensdag 4 maart om 19:30u presenteert Lumière in samenwerking met TEFAF & the City de exclusieve TEFAF-voorpremière van MIJN REMBRANDT, een documentaire van Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM) over Rembrandt. De regisseur is bij de voorstelling aanwezig en beantwoordt vragen uit het publiek tijdens het nagesprek (Q&A).

Special: Event
Tijden & Tickets

Over regisseur Oeke Hoogendijk


Oeke Hoogendijk (1961) is een internationaal gelauwerde documentairemaker. Zij studeerde toneelregie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1990) en debuteerde in 1998 met haar eerste filmdocumentaire: Een gelukkige tijd (1998), deze werd bekroond met de Nederlandse Academy Award ‘Het Gouden Beeld’ 1998 en de ‘Euro-Comenius Award’ in Wenen (1999). Haar tweede film, The Holocaust Experience (2002), ging in première tijdens IDFA (2002) en werd geselecteerd voor verscheidene festivals in Europa en de V.S.

Hoogendijk volgde ruim 10 jaar lang de grootschalige verbouwing en herinrichting van het wereldberoemde Rijksmuseum in Amsterdam. Met dit materiaal maakte zij een vierdelige televisieserie Het Nieuwe Rijksmuseum (Deel 1 en 2 in 2008, deel 3 en 4 in 2013) en de lange bioscoopfilm Het Nieuwe Rijksmuseum (2014). Voor deze film ontving Hoogendijk een groot aantal binnen en buitenlandse prijzen, waaronder een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival, de Prix D’Italia, de Prix du Meilleur Documentaire op het Festival International du Film Montreal en Best Dutch Documentary IDFA 2014.

Hoogendijks specialiteit is documentaires over kunst. Vaak zijn het langlopende projecten met een cinematografische aanpak waarbij de inhoud zoveel mogelijk gevangen wordt in scenes.

Mijn Rembrandt St 4 Jpg Sd Highx 8488 1581436246

Mijn Rembrandt

In haar nieuwe documentaire duikt filmmaakster Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM, 2014) in de wereld van de oude meesters. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

Special: Event

Terwijl collectioneurs ons deelgenoot maken van hun intieme band met ‘hun’ Rembrandt, brengt een van hen, de Franse baron Éric de Rothschild, twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

De film geeft een fascinerend inzicht in wat het werk van deze Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt.

Oeke Hoogendijk, 2019, 97 min. Nederlands, Engels & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.