Syria Through a Woman's Eyes: For Sama

Filmvertoning in samenwerking met Feminists of Maastricht, Amnesty International Maastricht Students (AIMS), Unicef Students Team Maastricht, United Nations Student Association Maastricht (UNSA) en AIESEC Maastricht.

Randprogramma in Engels
Tijden & Tickets
Programma
19:30 Introductie
20:00 Start film
21:40 Einde
For Sama St 1 Jpg Sd High 200103 143831 8290 1578058711

For Sama - Engels ondertiteld

Hartverscheurende documentaire over de gruwelijke dagelijkse realiteit van de oorlog in Syrië, verteld in de vorm van een brief van een moeder aan haar kind. Genomineerd voor een Oscar voor Beste Documentaire.

Randprogramma in Engels

‘Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.’ Zo richt burgerjournaliste Waad Al-Kateab zich tot haar dochtertje Sama in FOR SAMA. Al-Kateab studeert in Aleppo wanneer de Arabische Lente ook vat op Syrië begint te krijgen. De studenten geloven dat het regime van Assad zal worden omvergeworpen. Er volgt een gruwelijke burgeroorlog. Tijdens die oorlog wordt Al-Kateab verliefd op de jonge arts Hamza. Ze trouwen en krijgen een prachtige baby. Terwijl Aleppo in puin wordt gelegd door de strijdkrachten van Assad, blijft het jonge stel achter om de slachtoffers te helpen. In FOR SAMA legt al-Kateab met haar digitale camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie vast.
Tijdens de Syrische burgeroorlog hadden buitenlandse journalisten nauwelijks toegang tot de belegerde gebieden. Juist daarom is FOR SAMA zo’n belangrijke documentaire: we zien de Syrische tragedie van binnenuit. Dichterbij dan dit kan een oorlog niet komen. FOR SAMA won vorig jaar in Cannes de prijs voor de beste documentaire. In Nederland won de film de publieksprijs van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). (mv)

Dit evenement is in samenwerking met Feminists of Maastricht, Amnesty International Maastricht Students (AIMS), Unicef Students Team Maastricht, United Nations Student Association Maastricht (UNSA) en AIESEC Maastricht.

Waad Al-Kateab & Edward Watts, VK, Syrië, 2019, 100 min. Arabisch & Engels gesproken, Engels ondertiteld.