Play

Lumière x Maastricht Young Academy: Midnight Traveler

Deze vertoning is een samenwerking tussen Lumière en Maastricht Young Academy. Maastricht Young Academy (MYA) is een groep van beginnende onderzoekers die zich verenigd hebben met als doel een onafhankelijk - en indien nodig, kritisch - platform te bieden binnen de universiteit. In dit geval gebeurt dat via film.

Special: Event
Tijden & Tickets

Na de vertoning van Midnight Traveler vindt er een paneldiscussie plaats (taal: Engels) over het thema migratie. Bij aankoop van een filmkaartje krijg je twee drinkmuntjes.

Midnight Traveler 10949 1612434374

Midnight Traveler - Engels ondertiteld

Urgente documentaire over een filmmakersgezin op de vlucht, gemaakt door de familie zelf.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.

Ruim een jaar hebben Hassan Fazili en Fatima Hossani vanuit Tadzjikistan vruchteloos geprobeerd om politiek asiel te krijgen voor henzelf en hun twee dochters. Nu worden ze teruggestuurd naar hun geboorteland Afghanistan, waar een premie op Hassans hoofd is gezet omdat hij in een televisiedocumentaire een afvallige Talibancommandant portretteerde. De familie kan weinig anders dan een gevaarlijke poging wagen om Europa illegaal te bereiken. Met hun mobiele telefoons leggen ze deze reis vast.
Ook al is het verhaal vaker verteld, het blijft relevant om de effecten van het Europese immigratiebeleid te zien door de ogen van mensen die simpelweg een basaal niveau van zekerheid zoeken. Bovendien tilt het specifieke karakter van dit gezin de film naar een hoger niveau. Hassan en Fatima zijn beiden filmmaker en hun oudste dochter Nargis (11), die de derde camera hanteert, voelt zich zichtbaar thuis aan beide zijden van de lens. Daarbij bewaart de familie bijna altijd een speels soort optimisme, zelfs te midden van voortdurende onzekerheid, misleiding en vijandigheid. Wat uiteindelijk bijblijft, is de hechtheid van hun band.

Hassan Fazili, Qatar, VK, Canada, VS, 2019, 98 min. Perzisch, Engels, Turks & Bulgaars gesproken, Engels ondertiteld.