Invisible Demons + Q&A Onno van Schayck

Na afloop van de vertoning van de documentaire vindt er een nagesprek (in het Engels) plaats met Prof.Dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht met veel kennis over de effecten van luchtvervuiling in Nederland en India op de gezondheid van kinderen en volwassenen.

Special: Event
Tijden & Tickets
Programma
19:15 Welkom
19:30 Start documentaire
20:40 Start nagesprek
21:10 Einde
Invisible Demons st 2 jpg sd low 625fdc18b4179

Invisible Demons

Indringende documentaire over de huidige klimaatcrisis, die laat zien dat schone lucht en drinkwater in een megastad als Delhi steeds minder vanzelfsprekend worden.

Première

In INVISIBLE DEMONS geeft Rahul Jain een persoonlijke en caleidoscopische kijk op hoe klimaatverandering het leven in Delhi beheerst. Ondraaglijke hittegolven, watertekorten en vervuiling treffen iedereen, maar de armen het meest.

"Ik groeide op als een kind met airconditioning dat zich niet eens een voorstelling kon maken van het natuurlijke leven buiten de stad," zegt regisseur Rahul Jain aan het begin van zijn indrukwekkende documentaire. In 1991, Jains geboortejaar, opende India zijn economie voor de vrije markt. Sindsdien is het milieu van het land hard achteruitgegaan. Vandaag de dag lijden veel Indiërs aan ernstige gezondheids- en ademhalingsproblemen – tien procent van alle sterfgevallen in India wordt veroorzaakt door luchtvervuiling. In INVISIBLE DEMONS – de titel verwijst naar de kleine deeltjes die de lucht vervuilen ‘als giftige dartpijltjes die onze longen doorboren’ – onderzoekt Jain de manier waarop klimaatverandering het leven in Delhi bedreigt. Hij doet dat in een visueel overweldigende documentaire, waarin prachtige beelden van Delhi worden afgewisseld met onthullende en aangrijpende getuigenissen van de inwoners van de miljoenenstad, van riksjarijders tot schoolmeisjes. (bron: Movies That Matter)

Rahul Jain, Duitsland, Finland, Georgië, India, 2021, 70 min. Engels & Hindi gesproken, Nederlands ondertiteld.