Gaston + Inleiding Rick de Leeuw & Nagesprek

Voor aanvang van Gaston, een documentaire over kunstenaar Gaston Wuestenbergs, vindt er een introductie plaats door schrijver en dichter Rick de Leeuw. Na afloop is er een nagesprek met Wuestenbergs zelf.

Special: Event
Tijden & Tickets

Gaston Wuestenbergs heeft een bijzondere kijk op het leven, op mensen, planten en dieren en op alle zichtbare en onzichtbare organismen. Hij koestert ze en maakt zich grote zorgen over hoe er nu met de natuur en alle levende wezens wordt omgegaan. Gaston vertaalt zijn kijk op de wereld naar enorme hoeveelheden prachtige (aquarel)tekeningen en begeleidende teksten. Zijn werk is van 7 t/m 16 juni te zien aan de Mariastraat 13, de projectruimte van SAM Ateliers in Maastricht.

Documentairemaker Jenneke van der Weijden leerde de kunstenaar kennen toen ze een werk van hem kocht en dit bij hem thuis kwam ophalen. Ze wist niet wat ze zag: een huis waar de tijd 36 jaar stil had gestaan en waar nooit een spinnenweb was verwijderd. Die omgeving en Gastons bijzondere kijk op de wereld maakten dat ze zijn leven en verhalen wilde vastleggen. Drie jaar lang volgde ze de kunstenaar samen met cameraman Ronald van den Hoven. Ze filmden in zijn ouderlijk huis, in zijn eigen woning die hij heeft moeten verlaten en inmiddels afgebroken is, in de daklozenopvang in Hasselt, maar ook op een expositie.

De voertaal van deze special is Nederlands.

Programma
19:45 Deuren open
20:00 Start inleiding Rick de Leeuw
20:30 Start documentaire
21:30 Start nagesprek
22:00 Verwacht einde
3f730198 0f87 11e9 884c 55d3ad631b5e web scale 1 1867 1 1867

Gaston

Documentaire over de Alkense kunstenaar Gaston Wuestenbergs, naar aanleiding van diens expo in Maastricht (Mariastraat 13). Wuestenbergs vertrekt in zijn werk vanuit zijn onvoorwaardelijke liefde voor de natuur.

Documentaire

Zijn kunstenaarsboeken zijn een verzameling van observaties en commentaar over de wijze waarop we tegenwoordig met de natuur omgaan. Hij beschrijft en verbeeldt voorwerpen die hij vindt en creëert zo een universum waarin alles onderling in verbinding staat. Zo is ook het werk niet los te koppelen van de kunstenaar zelf.

Ronald van den Hoven, Jenneke van der Weijden, Nederland, 2024, 65 min. Nederlands gesproken, Engels ondertiteld.