Play

De Slag om het Vrouwenhart + Q&A

Speciale voorstelling van documentaire 'De Slag om het Vrouwenhart' in aanwezigheid politica Lilianne Ploumen. Na de film volgt een nagesprek met filmmaker Hella de Jonge, Lilianne Ploumen en moderator Freek de Jonge.

Special: Event
Tijden & Tickets

Hoe serieus worden vrouwen genomen door artsen? Aan de hand van gesprekken met ervaringsdeskundigen en hartspecialisten probeert Hella de Jonge in haar documentaire 'De slag om het vrouwenhart' een weg te vinden naar een noodzakelijke cultuuromslag in de behandeling van hartfalen bij vrouwen.

Hella de Jonge "Ik wist niet dat ik hartproblemen had, daarom wil ik dit verhaal vertellen. Je hebt (als vrouw) hele andere symptomen dan mannen, die niet herkend worden door dokters." Luister hier het interview met Hella de Jonge en theatermaker Kitty Trepels van Mil (die uitgebreid in de film te zien is) op NPO Radio 1.Programma
13:45 Zaaldeuren open
14:00 Welkom
14:10 Start 'De Slag om het Vrouwenhart'
15:10 Nagesprek met Hella de Jonge, Lilianne Ploumen en Freek de Jonge
15:40 Einde
Slag Om Het Vrouwenhart 4 8951 1582193578

De Slag om het Vrouwenhart

Documentaire over de noodzaak van een cultuuromslag in de behandeling van hartfalen bij vrouwen.

Steeds vaker komt uit onderzoek naar voren dat de zorg voor vrouwen in de toekomst anders benaderd zal moeten worden. De meeste medicijnen worden op jonge blanke mannen getest omdat zij een stabiele onderzoeksgroep vormen. Hormoonschommelingen bij de vrouw maken onderzoeksresultaten onbetrouwbaarder. Daarnaast is er risico op schade voor de ongeboren vrucht en dat wil de farmaceut niet op zijn geweten hebben. Met terugwerkende kracht blijkt dat de dosis van de voorgeschreven medicijnen soms gehalveerd had kunnen worden.
In de documentaire DE SLAG OM HET VROUWENHART laat Hella de Jonge de gevolgen zien van deze eenzijdige benadering voor vrouwen met hartproblemen. Aan de hand van gesprekken met ervaringsdeskundigen en hartspecialisten probeert de Jonge een weg te vinden naar een noodzakelijke cultuuromslag in een door mannen gedomineerd gebied. Het aangrijpende verhaal van Kitty Trepels-van Mil vormt een rode draad door deze urgente documentaire.

Hella de Jonge, Nederland, 2020, 60 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.