Over Lumière

Bij Lumière Cinema zie je de nieuwste arthousefilms, duik je samen met makers in de boeiendste films en documentaires en beleef je nogmaals die ene filmklassieker op het witte doek. Daarnaast kun je in ons sfeervolle Restaurant Café genieten van een uitgebreid driegangendiner, een snelle hap voorafgaand aan de film of borrelen tot in de late uurtjes. Schijnt de zon? Dan is ons aan het water gelegen terras de perfecte plek om van het mooie weer te genieten.

Met meer dan 300 films per jaar valt er genoeg te kiezen: zo komt de rasechte cinefiel bij Lumière aan zijn trekken met de kleine onafhankelijke films, maar kun je ook binnenlopen om die veelbesproken Oscar-winnaar te zien. Lumière Cinema is geen doorsnee bioscoop. Naast het reguliere programma organiseren we tal van bijzondere activiteiten, festivals en evenementen, vaak in samenwerking met culturele en maatschappelijke organisaties.

Sinds september 2016 is Lumière gehuisvest in een prachtig nieuw pand in het Sphinxkwartier. Dit rijksmonument werd in 1910 gebouwd en functioneerde als elektriciteitscentrale voor de industrie op het Sphinxkwartier. De oorspronkelijke sfeer in de centrale - nu restaurant en cafégedeelte - is bewaard gebleven door het behoud van oorspronkelijke materialen en ornamenten.

Lumière Cinema is lid van het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Geschiedenis Lumière

Lumière kent een lange traditie als vertoner van alternatieve films. Lumière werd in 1976 opgericht als 'Stichting Filmhuis Maastricht'. Hiermee was het filmhuis onderdeel van een landelijke beweging: in deze tijd werd onder impuls van het International Film Festival Rotterdam (toen nog 'Film International') in zowat elke grote Nederlandse stad een filmhuis gestart.

Stichting Filmhuis Maastricht kreeg, onder leiding van Joep Schreurs, een zaal met 60 stoelen boven de toenmalige ‘Jeugdsociëteit Kombi’ in de Capucijnengang. De aanleiding? Onvrede over het aanbod van de commerciële bioscopen en de wens meer aandacht te schenken aan de alternatieve film. De eerste film die Stichting Filmhuis Maastricht draaide was WILDWECHSEL van Rainer Werner Fassbinder.

Vanaf 1983 (7.000 bezoekers) ontving het filmhuis gemeentelijke subsidie en werd Jan Besselink aangesteld als directeur. Hij zou het filmhuis meer dan twintig jaar leiden en uitbouwen tot een professioneel theater. In 1985 (16.000 bezoekers) verhuisde Stichting Filmhuis Maastricht naar de locatie aan de Bogaardenstraat. In deze tijd werd ook de naam Lumière geboren, ontleend aan de gebroeders Lumière, de grondleggers van de cinema.

Lumière is altijd blijven doorgroeien. In 1996 (30.000 bezoekers) werd een derde zaal bijgebouwd, in 2004 verdubbelde de capaciteit naar 336 stoelen, verdeeld over zes zalen. Sindsdien zijn de bezoekersaantallen fors gestegen: van 45.000 bezoekers naar meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Jan Besselink was ondertussen na zijn pensioen opgevolgd door Nico Haenen (zakelijk directeur) en David Deprez (artistiek directeur). In september 2016 werd de volgende grote stap genomen: de verhuizing naar de nieuwe (en huidige) locatie aan 't Bassin.

Jaarstukken 2022